DETAIL

年青人於疫境下可能賺到生活費的偏方

2020年,對年青人黎講絕對係充滿挑戰嘅一年,疫情突然殺到,令到大量行業踏入冰河時期,殺全球老闆同打工仔一個措手不及,但係正所謂有危就有機,喺呢個時候你係會選擇自怨自艾?定係用盡所有方法去尋求一條生路?

我會選擇後者,而當疫情殺到嘅時候,好多人都仲係未醒,仲係跟住其他人嘅腳步,周圍撲酒精搓手液、撲口罩、甚至撲米、撲紙巾等等…..但又有幾多人係已經著手籌備緊其他有可能發展嘅生意呢?身邊不乏有D年青朋友會喺唔同嘅渠道購入口罩再轉賣賺取差額,亦有朋友因為購入大量搓手液,而貨期延誤導致變左dead stock賣唔出,呢個時候我建議佢地合作,做一個綑綁式銷售,從而令銷費者唔洗兩頭搵,一次過買齊需要嘅野,又可以散貨,都算係一舉兩得,而我自己呢?

我就直接搵左間香港嘅藥廠合作,以包線形式製作口罩再供給不同機構,由於係公司對公司嘅關係,並沒有在市面上零售,銷情亦比較穩定,亦唔需要囤積太多存貨,所以如果大家都有呢類型貨源都不防試一試,隨時可以幫你搵到足夠嘅生活費!

而除左賣口罩,當然仲有好多野可以做,例如煮野食好叻嘅,不妨試下料理包再送上門,又或者係其他你自己叻嘅野同時又係唔出街就買唔倒嘅,而個客又可以足不出戶就拎到手嘅,我相信呢個生意都一定可以玩一輪,賺少少零用錢,緊記一樣野就係,做任何生意都一定有風險,要量力而為,最好係搵多D朋友仔傾下,比人質詢下,諗下解決方法,先再做,咁就穩陣喇!

by 創天洗碗 Marcus

Leave a Reply