Talk甦之前路由你創

只要相信夢定能飛 恒生銀行X香港善導會 正所謂”冇夢想同條鹹魚有咩分別”。既然有夢想,點解唔將佢實踐出黎? 因為錢,定係因為唔識?唔緊要,呢個計劃幫到你!恒生銀行同香港善導會有一個名為「恒生青年前路探索計劃」,專門係幫一啲有夢想既年輕人創業,除咗會提供最高$50,000既資助外,全程仲會有專業人士從旁指導。有興趣想了解多啲既未來創業家就快啲上「萬千寵愛」度聽下恒生銀行代表May點講啦。 立即重溫(16:34 – 34:26):https://www.rthk.hk/radio/radio1/programme/Sundayevening/

食雞都可以係一個可持續發展職業!

  [講你都唔信系列] 玩食雞可以玩到有正職? 有興趣嘅朋友,不妨了解一下呀,月入可達4.5萬架!! “騰訊近日招聘絕地求生的品牌經理,待遇相當不錯,月薪由2.3萬元,最高可達4.5萬元,更有雙糧、年終獎金等,每周工作5天,工作期18個月。 該職位屬大灣區青年就業計劃下的空缺,持有香港或香港以外的大學/大專院校在2019年至2021年頒發的學士或以上學位,可合法在港受僱工作的香港居民可申請該職位空缺。” [ 資訊來源: HKET智富 ]

老闆樣之驗證

曾幾何時,大家都有FF過做老闆嘅自己? 究竟會係嘆到嘔,定係做到有氣冇定抖? 黎搵「恒生青年前路探索計劃」嘅職員幫你驗證下啦!!     [ 圖片來源: WhatsApp界網紅 柴狗君 ]

地球保衛隊

一講起環保,大家一定會諗起3R – Reduce, Reuse, Recycle (減少使用、重用、循環再造). 除左識得3R,大家又有冇活學活用,成為地球保衛隊之一,為我哋嘅地球出一分力呢?    剛剛我哋完成左兩節嘅環保創意工作坊,大家唔單只了解左環保行業有D咩選擇之外,仲學左整蜜蠟保鮮布、蚊磚&蚊膏。無錯,環保呢個議題其實好廣闊,如果大家加D創意、再加以研究,隨時可以成為你獨一無異嘅生意產品/服務! 有興趣了解更多點樣起步做生意或者係投入環保行業嘅朋友仔,歡迎聯絡我哋呀!

創業小故事

香港係一個特別嘅城市,而香港人呢個身份好獨特! 香港成日都會獲得一D乜乜第一嘅美譽,相信係因為香港人夠拼搏又捱得,為左搵食真係可以去到好盡架。就因為咁,香港人亦都好容易得到好多痛症但又冇時間去根治 ><。 呢兩位後生仔,就好有諗頭啦。見到商機,創辦全港唯一以中醫經絡知識配合拉筋運動嘅紓痛運動中心,幫到好多人紓緩都市痛症。所以話,技能係重要,識得睇準時機去馬都係同樣重要!!  

創業都需要Error

「打破規則」、「創新多變」、「挑戰自我」 呢D元素唔只係Error節目需要,創業同樣需要!有志想創業既朋友快D黎報名我地恒生青年前路探索計劃喇!    

「一永遠比零好」

「那些都是你必須走的路, 才能到達世界的高峰。」   知名既網絡名人及美國創業家Gary Vaynerchuk認為,「一永遠比零好」,要勇敢並耐心地,接納自己一步步向前行探索。唔好係起跑點因為怕失敗而放棄,亦唔好因比較前人既成功而消極,因為比起失敗,更可怕既係後悔。   所以與其不斷肯定自己係零,不如開始行你既第一步,探索更多未知既可能性! 無論係創業定就業,你唔行第一步既原因係咩?會唔會因為你都有啲野擔心緊?   歡迎都inbox或致電聯絡我地做更深入既職涯或創業諮詢!

[RIASEC] 從個性看出什麼行業最適合你

  對前路感到迷茫既你地,唔知有冇聽過RIASEC既心理測驗呢?大家都不妨試下根據自己個性作選擇,了解更多合適自己既職涯方向,再share埋你身邊既朋友一齊玩! 不過提提大家,測驗既結果只係作參考,如果見到有幾種甚至6種都好似講緊自己,想了解更多自己既職業生涯方向,歡迎inbox或致電聯絡我地做更深入既職涯或創業諮詢!

世界社工日

今日係「世界社工日」雖然小編唔係社工,但都好想藉著呢個特別嘅日子,多謝世界各地嘅社工為社會作出嘅貢獻。 今年主題「我在,因我們在。增強社會團結與全球連結」 (I Am Because We Are ~ Strengthening Social Solidarity & Global Connectedness)帶出一個訊息,就係人與人嘅互動同聯繫,以及社區、社會同全球各層面團結嘅重要性,以促進社會未來可持續嘅發展。   #世界社工日 #WSWS2021 #由國際社會工作者聯會發起 #定於每年3月的第三個星期二 #香港善導會 #SRACP #多謝社工 #默默付出 #貢獻社會

恭賀新禧

「恒生青年前路探索計劃」㊗️大家牛年可以好似牛咁精神、1分耕耘就有3倍嘅收獲!! 🐂 最重要係大家都身體健康、百毒不侵! 💪🏽💪🏽 恭喜恭喜!! ☺️ 我哋將會喺2月12-15日(年初一至初四)休假,2月16日(年初五)照常為各位服務。